Форма і Колір: програма

Форма і Колір. Авторський курс з рисунку і живопису Альони Кузнєцової (2024)

Курс чудово працює саме для починаючих, а також для тих, хто невдло пробував вивчати образотворче мистецтво, і для тих, хто хоче систематизувати і поглибити знання. Він поєднує академічні принципи і альтернативні підходи і методи, включає творчі завдання. Весь курс ПРАКТИЧНИЙ! Теорія – лише доповнення до практики, всі теоріі випробовуємо. Академічний базис в основі, але буде і альтернативні методи навчання художників ХХ ст. Починаємо з площинних моделей і завдань (2d) і в живописі і в рисунку і ускладнюємо пос-ту-по-во! Доповнюю курс різними техніками і матеріалами, як в рисунку так і в живописі на різних етапах, але основними будуть акварель, і графітні олівці, вугілля, папір (в кінці гуаш). Курс розрахований на 15 занять (можливе продовження), рисунок і живопис по черзі, завдання з різних дисциплін пов’язані змістовно одне з одним.

Програма на 15 занять:

Рисунок (+композиція)

  • Заняття №1 (рисунок). Графітний олівець. Точка, лінія, основна площина. Компонування ОП. Центровані прямі. Поділ відрізка на рівні частини.
  • Заняття №3 (рисунок). Основи композиції. Тон. Градація. Штриховка. Світле і темне, краєвий контраст. Композиція на ОП (кольоровий папір). Завдання з гармінійної і дисгармонійної компоновки.
  • Заняття №5 (рисунок). Штриховка по формі одним тоном. Лінії напруги форми. Композіція: тотальний контроль (розгляд прикладів). Менше і більше кола, вписані в квадрат. Вугілля: жестовий рисунок (натура). Розтяжка вугіллям.
  • Заняття №7 (рисунок). Замальовки з натури м’яким олівцем. Конструктивна побудова пласкої композиції (з одного елементу) з натури. Пропорції.
  • Заняття №9 (рисунок). Ще раз про жестовий рисунок. Контраст, нюанс, акцент. Тональний розбір побудованого на Занятті 7 прямокутника в просторі (світло, напівтінь, тінь), штриховка. Швидкий натюрморт з натури або з фото на сірому папері м’яким матеріалом.
  • Заняття №11 (рисунок). Побудова кубу у просторі, перспектива. Видошукач. Компонування і побудова об’ємної складної композиції.
  • Заняття №13 (рисунок). Закінчення тонального розбору пласкої композиції. Грізайль (об’ємна композиція з нутури).

Живопис (кольорознавство). 1-12 заняття: акварель, 14, 15 заняття: гуаш.

  • Заняття №2 (живопис). Розтяжки кожного з основних кольорів акварелі від темного до світлого. Кольорове коло (спектр): первинні, вторинні і третинні кольори, робота по-мокрому. Спектр з 8 частин. Лесирування компліментарних кольорів.
  • Заняття №4 (живопис). Основні характеристики кольору. Розтяжки (градієнти). Градація світлоти. Зустріч компліментарних кольорів (нейтралізація насиченості).
  • Заняття №6 (живопис). Продовження Заняття 4: Градація світлоти різних відтінків (заливка). Пляма: з м’яким краєм (видохом) і окреслені.
  • Заняття №8 (живопис). Спектр з 12 частин, в якому є всі наші 6 основних кольорів, присажені по зовнішньому краю по насиченості (лесирування чорним). Плями взаємодоповнюючих кольорів (лесирування).
  • Заняття №10 (живопис). Оптичні ілюзії. Кольорові гармонії на основі Основних характеристик кольору. Дві окремі згармонізовані хоча б по 2м характеристикам кольору композиції.
  • Заняття №12 (живопис). Копії заданих відтінків, що формують гармонії. Принцип цілісності. Світло, напівтінь і тінь в живописі (Натура). Оптичне змішування, натура.
  • Заняття №14 (живопис). Механічне змішування кольорів (гуаш). Пошук ідеального компліментарного закритого відтінку (гуаш).  Творче завдання: гармонійні абстрактні композиції.
  • Заняття №15 (живопис). Пошук сбалансованого компліментарного закритого відтінку (гуаш). Пейзаж з фото або з натури. Акварель.

Курс можна придбати в записі з моїм дистанційним супроводом.

Вартість 10500 грн за 15 занять при оплаті до 1 червня. Після – 12000 грн. Дистанційний супровід – це перевірка зроблених завдань в телеграм або WattsApp з моїми коментарями вашого виконання, допомагою з питаннями, що виникають. На відео все максимально детально пояснюю. Після оплати я надсилаю вам запрошення на відео, а також список необхідних матеріалів і ви починаєте як тільки будете готові. Доступ до всіх відео – до кінця 2024 року для тих, їто почав весною!

Для питань і заявок на Форму і Колір пишіть в Телеграм або у WattsApp: +38063 221 68 69


 

Трохи про мене

Я Альона Кузнєцова, українська професійна художниця, з 2003 року живу в Києві. 

Моя основна задача і ціль – власна мистецька практика, яку я активно веду з 2007 року. З 2007 по 2011 роки (після 10 років академічної освіти) я займалась цілеспрямованим вивченням кольору у альтернативній методиці контемплятивного живопису, що прийшов з Гетеануму (Дорнах, Швейцарія).

Знаючи, наскільки захопливим є навчання, як складно і цікаво освоїти абетку кольору і форми, мені захотілось відновити зараз мої курси у новій якості. Це буде точно якісний час, який надасть нових знань в навичок, допоможе сконцентуватись, а також дасть змогу крок за кроком навчитись основам і принципам роботи в образотворчому мистецтві, не демотивуючись від надто складних і незрозумілих завдань на перших заняттях. 

Викладанням я займаюсь також давно, з 2008 року, і пробувала різні підходи, методи і формати. У період 2008-2012 це були в основному разові або декількаразові майстер-класи з кольору і контемплятивного живопису. У 2014-2016 це були вже більш сталі групи з 2-5 людей у моїй студії, а також у різних місцях в Києві, і почала викладати також і малюнок, основи композиції. Тоді я сама багато навчалась далі у сфері мистецтва і напрацювала великий досвід. І останні курси були у 2018-2019 рр з серйозною сталою групою, це були модулі, майже як зараз, лише більш короткострокові. З 2020 року я вже майже не викладала, не рахуючи майстер-класу на фестивалі влітку 2021.. На фб-сторінці я нарахувала 4 закриті групи для моїх студентів різних років, окрім сторінки Форма і Колір. 

Чому саме на курс “Форма і Колір” слід звернути увагу тим, хто цікавиться практикою образотворчого мистецтва?

1. Він універсальний. Він підійде тим, хто давно мріє навчитися малювати; дизайнеру, який бажає осягнути основи кольору та форми; архітектору, вмотивованому підвищенням кваліфікації; бажаючому поліпшити та розвинути свій смак за допомогою безпосередньої практики, або просто будь-якій людині, яка зрозуміла необхідність саморозвитку, і навіть тому, хто спробувавши не в кращому місці чи самостійно, демотивувався викладачем чи складністю завдання. Ви побачите, що навчитись малювати – можливо.

2. Тільки в цьому курсі практикується ефективна методика “з нуля”, де студент опановує знання від простого до складного, поступово та осмислено, маючи можливість докласти всіх зусиль для результату, під керівництвом викладача. Кожне завдання – під силу зробити якісно новачкові, винести користь та розуміння помилок. Практика: найпряміший і оптимальний шлях до розуміння.

3. Викладач курсу – Альона Кузнєцова, практикуючий професійний художник та викладач із досвідом, відповідальний за якість інформації. (“Я терплячий викладач і навчатиму вас з любов’ю і увагою. В курсі я постійно показуватиму і пояснюватиму, Як робити, а не тільки Що.”)

4. Знання, які передаються студентам, перевірені на практиці попередніх курсів. Вони мають академічний характер, з тим іноді виходять за рамки класичних постановок, розвивають гнучкість мислення та свободу володіння інструментом. Заняття курсу побудовані таким чином, щоб чергувати навантаження і завдання.

5. Плюс Форми і Кольору – його онлайн формат і гнучкість, що дає можливість поринути в процес досить глибоко, якісно пропрацювавши весь свій шлях від базової пласкої колірної або графічної моделі – до виконання натурної постановки та етюдів аквареллю в різних техніках; від точки та лінії – до об’ємної композиції в тоні.

6. Це не курс “заради галочки” та не арт-терапія. Це ваш індивідуальний освітній проект, прямий шлях до образотворчого мистецтва. Якщо це те, що вам треба, то нам по дорозі!

Для реєстрації і уточнень пишіть в Телеграм/WattsApp: +38063 221 68 69