Пробудження | Awakening


«Ні, я хочу крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні,
Без надії таки сподіватись,
Жити хочу!»
Музейно-виставковий центр Музею історії міста Києва презентує масштабний життєствердний мистецький проєкт сучасного живопису і скульптури «Пробудження».
Пробуджуючись від сну, після зими чи важкого емоційно періоду, ми відроджуємо у собі жагу до життя та сподівання на краще. Цим проєктом кураторка виставки та митці прагнуть надихнути, тамувати голод до позитивних вражень та емоцій, дарувати радість і надію. За допомогою фарб, кераміки, дерева, сучасні українські митці демонструють світлу сторону життя, його сенс, необхідність радіти простим та часто непомітним речам – запаху першої трави, квітці, яка розцвіла після морозної зими, привітному погляді перехожого чи обіймам коханих і близьких. Усе це вчергове повертає до класичних рядків Лесі Українки й утверджує нас також у вірі в Перемогу та волі її здобути.
«Найтемніша та найдовша ніч скоро буде позаду, а попереду на нас чекає яскравий світанок! І за це ми не втомлюємось дякувати Збройним силам України, які боронять нашу державу, домівки та людей. Навесні, коли як ніколи хочеться дихати на повні груди і вірити у краще, попри усі труднощі Музей історії міста Києва реалізує масштабний виставковий проєкт. Переконана, що виставка “Пробудження” стане острівцем спокою та гармонії, місцем надії, де у кожному пробудиться бажання жити та творити», — зауважує генеральна директорка Музею, Діана Попова.
На виставці буде представлено близько 50 картин і скульптур від 20 митців, де кожен твір унікальним чином відтворює ідею «Пробудження», підтримує поетичні рядки, які стали епіграфом до виставки та налаштовує — «Геть, думи сумні!».
«Я вважаю, що митець повинен показувати глядачу, який чарівний та різноманітний у нас світ без війни. Демонструвати красу, силу та неповторність нашої Землі і людей. Україна – різноманітна та унікальна країна, у нас є все: і море, і гори, і степи, і ліси… І зараз нам надважливо захистити і країну, і нашу націю. Незабаром наступить те відродження, якого ми так чекаємо. І кожен, як вміє і може, має наблизити цей момент — момент Перемоги», — зазначає українська художниця Христина Гайдамака, авторка картини «Відродження» та триптиху «Острови», представлених на виставці.
У проєкті взяли участь сучасні українські художники: Інна Пантелемонова, Павло Македонський, Наталія Петренко-Литвинова, Ігор Прокоф’єв, Ед Потапенков, Анатолій Варваров, Дмитро Зазимко, Володимир Колесников, Христина Гайдамака, Яна Глазунова, Олексій Глазунов, Лідія Селянко, Олексій Іванюк, Альона Кузнєцова, Альона Бу Шдид, Тетяна Шимко, Олександр Ляпін, Анастасія Осмоловська, Маріан Лунів, Тетяна Русецька, Анастасія Подерв’янська, Володимир Хижинський, Євген Клименко та Олеся Дворак-Галік.
Кураторка виставки: Варвара Сухенко
Виставка триватиме з 3 березня до 2 квітня
Графік роботи експозиції згідно графіку роботи музею:
Ср.-Нд.: 12:00-19:00, Пн-Вт.: вихідні
Каса працює з 12:00 до 18:30
Вартість вхідного квитка: 100/80 ₴

Відкриття | Opening evening