Форма і Колір: програма

Форма і Колір. Авторський курс з рисунку і живопису Альони Кузнєцової (2024)

Курс чудово працює для починаючих, а також для тих, хто невдло пробував, і для тих, хто хоче систематизувати і поглибити знання. Він поєднує академічні принципи і альтернативні підходи і методи, включає творчі завдання. Весь курс ПРАКТИЧНИЙ! Теорія – лише доповнення до практики, всі теоріі випробовуємо. Академічний базис в основі, але буде і альтернативні методи навчання художників ХХ ст. Починаємо з площинних моделей і завдань (2d) і в живописі і в рисунку і ускладнюємо пос-ту-по-во! Доповнюю курс різними техніками і матеріалами, як в рисунку так і в живописі на різних етапах, але основними будуть акварель, і графітні олівці, папір. Курс розрахований на 4 місяці (можливе продовження), вартість 700 грн за 1 заняття, оплата наперед за 5 занять.

Курс можна придбати в записі з моїм дистанційним супроводом.

Вартість в такому така сама – 3500 грн за 5 занять (оплата наперед). Пишіть в особисті в телеграм або WattsApp: 0632216869. Після оплати я надсилаю вам запрошення на відео, а також список необхідних матеріалів, коментую виконання, допомагаю з питаннями що виникають. На відео все максимально детально пояснюю. Запрошую!

https://www.facebook.com/aku.color

Програма, поки що на 20 занять:

Рисунок (+композиція)

  1. Точка, лінія, основна площина. Компонування ОП. Центровані прямі. Квітка. Поділ відрізка на рівні частини.
  2. Тон. Градація. Штриховка. Світле і темне. Композиція на ОП (кольоровий папір). Завдання з гармінійної і дисгармонійної компоновки.
  3. Композиції з точок і ліній. Різні фактури графітним олівцем.
  4. Глазомір. Пропорції. Компонування 2d фігури на площині. Конструктивна побудова.
  5. Експресивний метод виразності. Ритм. Різні техніки і матеріали. Творче завдання.

6- 7. Компонування і тональне вирішення 2d-фігури в тоні. Побудова композиції на ОП.

8. Рослини з натури. Різні матеріали і техніки.

9. Побудова кубу у просторі. Перспектива. Уявна об’ємна композиція в просторі.

10. Композиція з двох пласких фігур в просторі. Вирішення графічним матеріалом у кольорі.

Живопис (кольорознавство)

  1. Спектр. Кольори 1-го, 2-го і третього порядку. Кольорова модель. Лесирування, акварель.
  2. Колірний тон, теплохолодність, яскравість, насиченість. Хроматичні і ахроматичні кольори. Розтяжки. Взаємодоповнюючі кольори (насиченість).
  3. Взаємодоповнюючі кольори (насиченість). Продовження. Творче завдання. Грізайль.
  4. Кольорова гама. Поєднання кольорів, гармонії: творча робота на базі 2-го заняття. Оптичні ілюзії, пов’язані з кольорами.
  5. Пляма, основний робочий елемент. Краї, “видих”. Світло і тінь в живописі. Творча робота методом лесирування спектральними кольорами в заданому порядку.
  6. Додаткові способи змішування кольорів/фарб: механічне, оптичне. Вправи на механічне змішування в різних матеріалах.
  7. Творче завдання: Проста композиція, гуаш. Проста композиція, акварель. Різні техніки змішування фарб.
  8. Техніка по-мокрому. Пейзаж по-мокрому. Акварель.
  9. Творче завдання: гармонійні абстрактні композиції.
  10. Природні елементи з натури. Нарис. Приклади у світовому мистецтві.


 

Трохи про мене

Я Альона Кузнєцова, українська професійна художниця, з 2003 року живу в Києві. 

Моя основна задача і ціль – власна мистецька практика, яку я активно веду з 2007 року. З 2007 по 2011 роки (після 10 років академічної освіти) я займалась цілеспрямованим вивченням кольору у альтернативній методиці контемплятивного живопису, що прийшов з Гетеануму (Дорнах, Швейцарія).

Знаючи, наскільки захопливим є навчання, як складно і цікаво освоїти абетку кольору і форми, мені захотілось відновити зараз мої курси у новій якості. Це буде точно якісний час, який надасть нових знань в навичок, допоможе сконцентуватись, а також дасть змогу крок за кроком навчитись основам і принципам роботи в образотворчому мистецтві, не демотивуючись від надто складних і незрозумілих завдань на перших заняттях. Плюс – безпечне місце в центрі Києва і нові знайомства.

Викладанням я займаюсь також давно, з 2008 року, і пробувала різні підходи, методи і формати. У період 2008-2012 це були в основному разові або декількаразові майстер-класи з кольору і контемплятивного живопису. У 2014-2016 це були вже більш сталі групи з 2-5 людей у моїй студії, а також у різних місцях в Києві, і почала викладати також і малюнок, основи композиції. Тоді я сама багато навчалась далі у сфері мистецтва і напрацювала великий досвід. І останні курси були у 2018-2019 рр з серйозною сталою групою, це були модулі, майже як зараз, лише більш короткострокові. З 2020 року я вже майже не викладала, не рахуючи майстер-класу на фестивалі влітку 2021.. На фб-сторінці я нарахувала 4 закриті групи для моїх студентів різних років, окрім сторінки Форма і Колір. 

 

Чому саме на курс “Форма і Колір” слід звернути увагу тим, хто цікавиться практикою образотворчого мистецтва?

1. Він універсальний. Він підійде тим, хто давно мріє навчитися малювати; дизайнеру, який бажає осягнути основи кольору та форми; архітектору, вмотивованому підвищенням кваліфікації; бажаючому поліпшити та розвинути свій смак за допомогою безпосередньої практики, або просто будь-якій людині, яка зрозуміла необхідність саморозвитку, і навіть тому, хто спробувавши не в кращому місці чи самостійно, демотивувався викладачем чи складністю завдання. Ви побачите, що навчитись малювати – можливо.

2. Тільки в цьому курсі практикується ефективна методика “з нуля”, де студент опановує знання від простого до складного, поступово та осмислено, маючи можливість докласти всіх зусиль для результату, під керівництвом викладача. Кожне завдання – під силу зробити якісно новачкові, винести користь та розуміння помилок. Практика: найпряміший і оптимальний шлях до розуміння.

3. Викладач курсу – Альона Кузнєцова, практикуючий професійний художник та викладач із досвідом, відповідальний за якість інформації. (“Я – терплячий викладач і навчатиму вас з любов’ю і увагою. Малювати ми будемо разом, я постійно показуватиму і пояснюватиму, Як робити, а не тільки Що.”)

4. Знання, які передаються студентам, перевірені на практиці попередніх курсів. Вони мають академічний характер, з тим іноді виходять за рамки класичних постановок, розвивають гнучкість мислення та свободу володіння інструментом. Заняття курсу побудовані таким чином, щоб чергувати навантаження і завдання.

5. Плюс курсу – його тривалість і графік (2 рази на тиждень 4 місяці), що дає можливість поринути в процес досить глибоко, якісно пропрацювавши весь свій шлях від базової пласкої колірної або графічної моделі – до виконання натурної постановки та етюдів аквареллю в різних техніках; від точки та лінії – до об’ємної композиції в тоні.

6. Усім, хто має намір брати участь, необхідно розуміти ступінь відповідальності перед серйозною тривалою роботою. У вас вкладатиметься по максимуму, і очікуватиметься така ж старанна віддача. Це не курси “заради галочки” та “від нічого робити”, не арт-терапія і не вечір вихідного дня. Це ваш індивідуальний освітній проект, прямий шлях до образотворчого мистецтва.

Подумайте, чи готові ви працювати.

Якщо так, то нам по дорозі!

Приєднуйтесь 🙂 https://forms.gle/WgHfL2ZDb727VCXB8

Для питань і уточнень пишіть в Телеграм: +38063 221 68 69